KUNSTBESCHOUWING | JAAROPDRACHT bij TOUR 2019-2020
Docent: Etiënne van Deyck | Student: Saskia Dellevoet | Opdrachtkeuze: schetsboek | Vertrekpunt persoonlijk beeldonderzoek:
Textiel - Weeftechnieken - licht en plastic
|
In september bij de start van tour 19-20, werd ik al meteen gegrepen door de foto's van de Church of light - Tadao Ando. Ik vroeg me direct af:
|
Het thema voor de eindtentoonstelling Textiele kunsten en Weefontwerp is licht. Als vezel voor het derde jaar Tk koos ik:
PLASTIC. Haat het, hou ervan. Dit i.c.m. met kunstbeschouwing en met de onderzoekende speelsheid die de foto van de Church of light me gaf. |
Experiment 1: soldeerbout - PETflesjes - licht
Schônste wijk is een community-programma waarvan ik projectleider ben. Eén onderdeel is plastic (afval) recycling. Waar mogelijk koppel ik mijn werk en experimenten met kunstenaars aan opdrachten van de academie. De lichtwerking van The church of light - ik moest iets met licht-donker-schaduw doen, met plastic afvalmateriaal als basis.
Van materiaal-lichtexperiment naar vorm
Gedachtenloos en geïnspireerd aan de slag met de vorm die het meest opvalt in de Church of light: het kruis.
Gedachtenloos en geïnspireerd aan de slag met de vorm die het meest opvalt in de Church of light: het kruis.
Experiment 2: pen'tekeningen' kruizen
|
Verdieping in oorsprong kruis
Wat een krachtige vorm! Vragen popten op: Wat is de oorsprong van het kruis vorm? Wie 'bedacht' het? Waar komt het vandaan? Dat onderzoek is nog lang niet klaar. De start ging zo:
Wikipedia: oorsprong kruis Zoekterm Kruis in kunst DuckDuckGo: afbeeldingen; clipart; transparant Dit leidde tot een bord kunstbeschouwing op Pinterest. Ik kan niet meer over straat gaan, of in mijn huis zitten, tijdschriften, bekijken zonder kruizen te zien. Het kruis is overal: - organisch in de natuur; - geometrisch in architectuur, wiskunde; - symbolisch in literatuur, enz. .. EN IN KUNST |
Experiment 3: plastic smelten
|
Aan de slag met andere typen transparante recyclebare plastics. Granulaat maak ik zelf met een industriële machine. Als je er transparante cd hoesjes (plastic type 6) in gooit, krijg je een wittige korrels. Een betrokken afvalkunstenaar deed er experimenten mee. Sommige deden aan glas in lood denken. Ik ging ermee aan de slag, ook met kinderworkshops.
We ontdekten dat plastic smelt op diverse temperaturen; dat de ene temperatuur het transparanter maakt dat de andere; draadjes en papier verbranden. Het plastic wordt bij afkoelen heel hard. Het stinkt, is niet erg gezond maar dat hoort een beetje bij experimenteren. Classificatie plastic typen |
Experiment 4: weven met rPET (plastic draad)
Weer googlen. Ik kwam uit bij Chloë Severien. Zij maakte een hele knitweare collectie met plastic draad. Ik dacht: "Als ik met dat materiaal weef, kan ik spelen met open weefsels en schaduw in zeer grote constructies. Ik zocht en vond een bedrijf dat PET (type 1) recycled naar rPETdraad. Ik schreef ze aan en ontving klossen en ging ermee aan de slag. Het is oersterk en degelijk om een buitenwerk mee te maken.
|
Alles komt samen Ik experimenteer en fantaseer verder. In mijn hoofd ontstaat al een werk, een grotere constructie met weefsel, geïnspireerd door Tadao Ando, plastic als vezel en het thema licht. Dit werk zal te zien zijn op de jaarexpositie in het gele huis in Wilrijk. Intussen heb ik designer en plastic-expert Jessica den Hartog betrokken bij het programma van Schônste wijk. Zij schreef het boek Recoloured, een kleurenbibliotheek over artistiek hergebruik van gekleurde plastics. Jessica onderzoekt voor Schônste wijk de artistieke waarde van afvalplastics: dopjes, netjes en plastic tasjes in de context van textiel en weeftechnieken. We zijn in gesprek met het TextielMuseum over een mogelijke samenwerking voor dit project dat ik uitzet in Tilburg i.o.v. Art-fact. Uiteraard experimenteer ik mee. Alles komt samen! |